בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     מנהל עסקים
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 
שאלה מספר 10449 - השפעת סוג החומצה המוספת לגיר על השינוי במסת הגיר תאריך: 16/06/2020
תחומי דעת:  כימיה  
בניסוי שעשינו בבית הספר הוספנו חומצות שונות בריכוז שווה לגיר, ובדקנו את השפעת סוג החומצה על השינוי במסת הגיר. החומצות שהשתמשונו בהן: חומצה ציטרית, חומצת מימן כלורי HCl ,חומצה אצטית, חומצה אסקורבית. כתבתי אותם לפי סדר יורד. בציטרית הייתה הירידה הכי גבוהה במסה. אנחנו מנסים להסביר את התוצאות: הדבר המוזר שלמרות שחומצת המימן הכלורי חזקה מהחומצה הציטרית, לחומצה ציטרית יש השפעה יותר גדולה, ניסינו להסביר את זה על ידי כך שהחומצה הציטרית הינה תלת פרוטית. בעיה נוספת לחומצה אסקורבית, ערך pka1 יותר נמוך מחומצה אצטית לכן צפוי שההשפעה של האסקורבית תהיה יותר גבוהה, בניסוי שלנו קיבלנו תוצאות הפוכות, כיצד ניתן להסביר את זה? תודה מראש
תשובה מאת: פרופ' יואל ששון
   

שלום רב,

יועיל מאד אם תיאור הניסוי שבוצע יפורט יותר.
 באיזה גיר השתמשו ומה הייתה המסה שלו? אבן גיר שאספנו מהאדמה ושברנו לחלקים קטנים, מסה התחלתית קרוב ל10 גרם,

מה ריכוז וכמות החומצות שהן השתמשו? הכנו חומצות בנפח 50 מ"ל ריכוז 0.4 מולר 
כמה זמן נמשך הניסוי? שעה
האם השארית יובשה? כן, למשך שלושה ימים 
 

במידה ולא הפעלה בחישה הרי שסביר להניח שהגורם המגביל (והקובע) בתגובות אלה הוא לא חוזק החומצה (ערך תרמודינמי) אלא קצב מעבר המסה של הפרוטונים אל חלקיקי הגיר (רכיב קינטי) . ומה שנמדד למעשה הוא קצב הדיפוזיה של החומצות אל (ובתוך) המגיב המוצק (גיר). קצב זה רגיש להרבה מאד פרמטרים ובמקרים רבים ערכו אקראי לגמרי.

 

בברכה,

פרופ' יואל ששון

כימיה
האוניברסיטה העברית

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות