בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     מנהל עסקים
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 
שאלה מספר 10465 - בופר תאריך: 11/5/2020
תחומי דעת:  כימיה  
שלום, עשינו ניסוי וראינו שבתאים אנימלים יש בופר הרבה יותר חזק מתאי צמחים, לא מצאתי מקורות מידע שיסבירו לי את זה. משהו יכול לעזור לי עם זה? תודה, מלכה
תשובה מאת: פרופ' נעם אדיר
   

 
שלום רב,
 
אינני בטוח שהקביעה מהניסוי שלכם הוא נכון (באופן גורף – אני לא מפקפק בתוצאות הניסוי), אז אני צריך יותר מידע. השאלה הראשונה שצריך לשאול הוא: מה הם התאים האנימלים וצמחיים שבחנתם. אני מניח שתאים משורש, גבעול, זרע, פרי או עלה מצמח אינם דומים זה לזה ב"חוזק" הבופר (או אולי נכון יותר buffer capacity). ואותו דבר לגבי תאים אנימליים (למשל תאי דם שנמצאים בפלזמה לעומת תא שהוא מאברון זה או אחר). תאים אנימליים מוקפים בנוזלים שהם בעצמם בעלי חומרים המשמשים כבופר, וכך הצורך התוך תאי קטן (כך גם מצאתי בספרות). תאי צמח ברובם שונים וצריכים להתמודד עם שינויים גדולים יותר. אחד ממרכיבי הבופר החשובים (בכל סוגי התאים החיים) הוא החומצה הפחמתית, הנוצר מהתמוססות CO2 בנוזלי התא. תאי צמח (עלים) מכניסים יותר (או פחות) CO2 כתלול בפתיחת הפיוניות (stomate), וקצב הפוטוסינתיזה. גורמים נוספים לכוח הבופר זה ריכוז החלבונים  (שיכול לנוע בין 200-300 גרם/ליטר – הבדל עצום) ויוני פוספט (שאמור להיות די קבוע, אבל בתקופות שונות במהלך חיי התא משתנה) כמות הליזוזומות (Lysosomes, שם ה-pH נמוך) או וקואולות (vacuoles) וכו'.
 
 
 
בקיצור, לפי מה שאני יודע ורואה בספרות, קשה לי לענות באופן חד משמעי על שאלה זו.
 
 

בהצלחה,

פרופ' נעם אדיר
הפקולטה לכימיה
הטכניון

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות