בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     וטרינרי
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     מנהל עסקים
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
שאלה מספר 10505 - כיצד פציעה של קרומי הזרע בשעועית תשפיע על הנביטה תאריך: 8/11/2020
תחומי דעת:  ביולוגיה  
בניסוי שערכנו פצענו זרעי שעועית על ניירות זכוכית ברמות שונות ורצינו לבדוק כיצד הפציעות השונות השפיעו על הנביטה
תשובה מאת: פרופ' חיים קיגל
   

שלום רב,

מהשאלה לא ברור לי האם זה תיכנון של ניסוי, או שאלה לאחר ביצוע, אך אין תוצאות לדון בהן!

כללית, לזרעים של מיני בר של קטניות יש לרוב קליפה בלתי חדירה למים, ולכן הם לא נובטים בקלות (סיבה עיקרית לתרדמת זרעים במינים אלה).

בטבע מחסום לחדירות מים הולך ונעלם כתוצאה של "שיפשוף" בקרקע, מחזורי הרטבה (גשם)/ייבוש, חילופי טמפרטוה, שריפה, מעבר דרך מערכת עיכול של בעלי חיים ועוד.

אפשר להשיג אותה מטרה על ידי שיפשוף בנייר זכוכית. מספיקות מספר שריטות שטחיות (פחות מ-מ"מ) לביטול המחסום.

 

במיני קטניות בחקלאות (כגון שעועית, אפונה, חמצה) מחסום למים נעלם כתוצאה מטיפוח ע"י האדם, המאפשר נביטה וגידול אחיד בשדה החקלאי.

 

עדיין הקליפה יכולה להאט חדירת מים הדרושה לבישול. לכן בהרבה מקרים משרים הזרעים במים במשך כמה שעות, פעולה שגם מאפשרת שטיפה של תרכובות לא רצויות מהזרעים (קיימות במספר קטניות למאכל).

אני מניח שקליפות שזרעי השעועית בניסוי לא מנעו קליטת מים, ולכן אולי רק זירזו טפיחת הזרעים ונביטתם.

 

בברכה,

פרופ' חיים קיגל
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות