שלום רב,
אני מבין שאתה חוקר את התסיסה הנעשית ע"י שמרים.
השמרים אינם תוססים הם משמשים כקטליזטור על מנת לפרק פחמימות ובעצם גלוקוזה. בזמן הפרוק נוצר דו תחמוצת הפחמן CO2
אני מתאר לעצמי שאתה שם כמות מסוימת של שמרים עם כמות ידועה של גלוקוז. לכל דוגמה כזאת אתה מוסיף כמות מסוימת של מלח (נאמר מלח בשול)
נראה לי שהכי פשוט זה למדוד את הנפח של הגז היוצא אחרי זמן מוגדר. את הנפח אפשר למדוד ע"י הזרמת הגז לתוך משורה הפוכה מלאה מים הובלת באמבט מים.
כדי למצוא את התנאים הנוחים ביותר כדאי לעשות תחילה את הנסיון ללא מלחים ואז תוכל למצוא את מה הכמות הנוחה של שמרים וגלוקוז כלומר שבזמן סביר לא יצא יותר מדי גז ולא פחות מדי.
נב אני חושב שאפשר לעשות את הנסיון בסוכר ביתי ולא בגלוקוז; השמרים ידאגו בעצמם לטפל בסוכר.
נב אפשר גם למדוד את האלכוהול הנוצר ע"י חמצונו באשלגן דיכרומט K2Cr2O7 ולבדוק את שנויי הצבע. זאת נראית לי דרך מסובכת יותר
בברכה,
פרופ' קדמה בר-אלי
מדעים מדוייקים ביה
אוניברסיטת תל אביב