בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     אקלים
     ארכיאולוגיה
     ביוטכנולוגיה
     ביוכימיה
     ביולוגיה
     ביולוגיה
     ביולוגיה
     גנטיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     וטרינרי
     חינוך
     כימיה
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     מיקרוביולוגיה
     מנהל עסקים
     פסיכולוגיה
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
שאלה מספר 10688 - לטאות שיש בהן רק נקבות תאריך: 22/12/2021
תחומי דעת:  ביולוגיה  
קראתי כי קיים מין של לטאות בהן יש רק נקבות, והן מתרבות מתוך עצמן. כדי לעורר את הביוץ, כנראה, נקבה עולה על גב האחרת, ומתחככת בה. האם ידועים גם מינים אחרים בהם יש נקבות בלבד? כמובן, רביית בתולין, הפרתנוגנזיס, למרות קיומם של זכרים במין, מצויה במינים רבים. נתגלתה אפילו בכרישים. האם יש בעלי חיים "גבוהים" באבולוציה יותר מכרישים בהם התגלתה תופעת הפרתנוגנזיס? מתי בוחרות הנקבות להשתמש ביכולת זו? האם מדובר בתנאי עקה סביבתיים, או ההסבר אחר? השערה: קיום התופעות הללו מלמד שהנקבה היא המין הראשון והראשוני, והזכר הוא "מחשבה שניה" של האבולוציה. אולי הוא נוצר כדי שלנקבה תהיה אפשרות בחירה אם ללדת או לאו, והיא משתמשת בה לפי תנאי הסביבה (שפע מזון לעומת מחסור, וכד'). (לנוכח זאת, האגדה השומרית האווילית ב"בראשית" על יצירת הזכר ראשון ויצירת האשה מ..... צלעו (חחחחחחחחח) נראית לא רק זדונית אלא מהובלת שבעתיים.כל החרדים למיניהם, יהודים, נוצרים ומוסלמים, המחנכים גם כיום את בנותיהם ובניהם עפ"י החושך של אגדה זו הם חבלנים באנושות, ברוחה ובתרבותה).
תשובה מאת: ד"ר בעז שחם
   

שלום דליה,
אנסה לגשת באופן ענייני ולכסות את הסעיפים.
למיטב ידיעתי (אם כי - אינני אנטמולוג = מומחה לחרקים), ידוע על מינים (species) שיש בהם אך ורק נקבות גם במיני חרקים, למשל מינים מסוימים של כנימות. בחולייתנים, ידועה פרתנוגנזה באוכלוסיות של נקבות בלבד גם במין אחד (ויחיד) של נחש, קרוב של הנחשיל המצוי שלנו, שנקרא Brahminy blind snake ושמו המדעי Indotyphlops braminus.
במרבית המקרים בהם ידוע בטבע על "רביית בתולין" פרתנוגנזה, מדובר בכזו שאיננה אובליגטורית כלומר היא תלויה בתנאים סביבתיים; לדוגמה, כאשר חסרים / נעדרים זכרים מהאוכלוסייה, הנקבות יכולות להתרבות ע"י רביית בתולין. אני לא חושב שנכון לומר שהן "בוחרות" בכך, כי הדבר נתון לסיגנלים סביבתיים ולבקרה הורמונלית. התנאים והנסיבות הנוצרים מניעים את המהלך אצל הנקבות. 
לשאלה האם זה התגלה ביצורים "גבוהים" יותר מכרישים - יש כאן טעות יסודית בהנחה שכרישים הם "גבוהים" יותר מזוחלים, למשל. הם נחשבים קדומים יותר מהלטאות והנחשים בהם ידוע על פרתנוגנזה. יש גם דיווחים על פרתנוגנזה (נדירה) בציפורים, שהן אפילו יותר מתקדמות מבחינה אבולוציונית. 
מצאתי אפילו אזכור לנושא של פרתנוגנזה בביציות אנושיות - אבל זה מתרחש בתנאי מעבדה, בחשיפה של ביציות לכל מיני מניפולציות אשר מביאות ליצירת רקמות עובריות אבל לא עובר שיכול להתפתח לאורגניזם חי. כך גם ביונקים אחרים - מייצרים אינדוקציה על הביצית בתנאי מעבדה, אבל זה כיום עדיין רק למטרות מחקר או ליצירת רקמה של תאי גזע עובריים. לכאורה יש לזה פוטנציאל אדיר רפואי - כי הרי אפשר לייצר מתאי גזע עובריים כל מיני רשמות ואף איברים ולהשתמש למשל בהשתלות. אבל עוד חזון למועד, ובכל מקרה זה לא נמצא (עדיין) במקום שבו ניתן לייצר עוברים של ממש שיתפתחו לאדם או לבעל חיים (יונק) שהוא תוצר של פרתנוגנזה.
יש לנושא הזה כמובן גם השלכות אתיות, ובחלק מהדתות (כמו יהדות למשל) גם השלכות הלכתיות מורכבות.
 
כל הפיתוח של השואלת לכיוונים של מגדר, מה בא קודם - זכר או נקבה? זה מעניין אך פחות בתחום העיסוק שלי...
היתרונות האבולוציוניים של רבייה מינית הם רבים ומוכרים לעולם המדעי, ואין מחלוקת על כך שמדובר בהתפתחות מאוחרת יותר (לעומת רבייה א-מינית). 
ואין קשר בין ה"רצון" של הנקבה ללדת או לא - הרי גם במינים שיש אצלם פרתנוגנזה, הנקבה נאלצת להטיל ביצים או להשריץ את הצאצאים אשר נוצרים מן הביציות שלה. רבייה חייבת להיות כדי שיהיה דור המשך - אבל לא בהכרח הזדווגות. 
 
אם לא ניתן לייצר עוברים ואת הדור הבא ללא שני החלקים - נקבה + זכר, ביצים + זרע, אזי אין בכלל משמעות של מי בא קודם או מי "חשוב יותר". בבעלי חיים רבים (אך עדיין מיעוט מבחינה מספרית בעולם החי) אנו רואים את התופעה של הרמפרודיטיות hermaphrodism - גם נקבה וגם זכר בגוף אחד. גם אז, ברוב רובם של המינים שיש בהם את התופעה הזו, אין אפשרות של הפרייה עצמית, ונחוצים שני פרטים אשר נפגשים, מזדווגים ומפרים זו את זו. דוגמה מפורסמת ודי נפוצה - חלזונות למיניהם, בעיקר יבשתיים gastropoda שהם מחלקה בתוך מערכת הרכיכות. 

 

ד"ר בעז שחם
הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע, המכון למדעי החיים , המחלקה לאבולוציה אקולוגיה וסיסטמטיקה אס
האוניברסיטה העברית

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות