בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     אקלים
     ארכיאולוגיה
     ביוטכנולוגיה
     ביוכימיה
     ביולוגיה
     ביולוגיה
     ביולוגיה
     גנטיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     וטרינרי
     חינוך
     כימיה
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     מיקרוביולוגיה
     מנהל עסקים
     פסיכולוגיה
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
שאלה מספר 10721 - שאלת פרויקט ביוחקר - השפעת אתילן שבתפוחים על כמות הויטמין c בתפוזים. תאריך: 2/5/2022
תחומי דעת:  ביולוגיה  , ביולוגיה - 1  
היי, אנחנו תלמידות מתיכון עמל חדרה במסגרת לימודי הביולוגיה בכיתה י"ב, אנו מבצעים את פרויקט הביוחקר שבה כל קבוצת תלמידים בוחרים נושא למחקר, אנחנו בחרנו לבדוק את השפעת האתן (אתילן) על כמות הויטמין c בתפוזים. העמדנו ניסוי על מנת לבסס את השערת המחקר, ונמצא קשר! כלומר, לאיתלן אכן יש השפעה על ירידת כמות הויטמין c בתפוזים. אך על מנת לרשום את הביסוס להשערה במחקר עצמו לא מצאנו מידע ברחבי האינטרנט המסביר על התופעה. מצאנו רק שאתילן מעודד הבשלה של פירות, אבל לא מצאנו קשר בין אתילן לכמות ויטמין c בפירות. נשמח לדעת אם יש ביסוס להשערתנו, ואם כן להסבר תודה
תשובה מאת: ד"ר רון פורת
   

 

שלום רב,

לגבי השפעות אתילן על תכולת ויטמין C בפרי הדר – ההשערה של התלמידות שאתילן מעודד הבשלה והזדקנות ולכן גם גורם לפירוק וירידה בתכולת ויטמין C היא הגיונית מאוד.

למרות זאת, אינני מכיר דיווחים מדעיים ישירים על כך.

במאמר שפרסמנו ב- 2011 בחנו את ההשפעות של חשיפה לאתילן על האיכות והטעם של פירות הדר, ומצאנו שאתילן משפיע בעיקר על השתנות צבע הקליפה אך כמעט ולא השפיע על האיכות הפנימית של הפרי, טעמו וערכו התזונתי.  מדווח במאמר על ירידה מועטה בתכולת ויטמין C לאחר חשיפה לאתילן, אולם ירידה זו זוהתה גם בטיפול הביקורת שאוחסן באוויר רגיל ללא אתילן (ראו סעיף 3.4 במאמר של Mayuoni et al 2011).

 

לגבי השפעות של אתילן על תכולת ויטמין C בצמחים – ישנם עדויות סותרות בנידון.  כלומר, ישנם מחקרים שהראו שאתילן מגביר עמידות לעקות סביבה (כגון עקת מלח) וזאת בין היתר על ידי שפעול והגברת התכולה של חומרים אנטיאוקסידטיביים ובכללם ויטמין C.  כך למשל, Zhang וחובריו (2012) הראו שחלבון שיעתוק המופעל ע"י אתילן שפעל את הסינתיזה של ויטמין C בעלים של הצמח ארסידופסיס.

לעומת זאת, במחקר אחר Gergoff וחובריו (2010) הראו שחשיפה לאתילן הגבירה את הפירוק של ויטמין C במהלך הזדקנות עלים בחושך.

 

אני מסיק מניסויים אלו שההורמון אתילן עשוי להשפיע על רמות ויטמין C בהתאם לתפקידו הספציפי בכל עיתוי.  כלומר, כאשר אתילן מגביר עמידות לעקות הוא יכול להגביר את התכולה של ויטמין C, אך כאשר אתילן גורם להזדקנות הוא יכול לגרום לפירוק של ויטמין C.

 

במקרה של פרי הדר, ההשפעה העיקרית של אתילן היא בעידוד שבירת הצבע של הקליפה, אך בהחלט יכול להיות שהוא גם מזרז תהליכי הזדקנות וייתכן שגם פירוק של ויטמין C.

כל טוב ובהצלחה,

 

ד"ר רון פורת

מכון וולקני

ד"ר רון פורת
המחלקה לאחסון תוצרת חקלאית
מכון וולקני

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות