שלום רב,
התשובה לשאלה איננה חד משמעית. לכל אחד מסוגי הקרינה שאנחנו עלולים להיות חשופים לה ישנו מקדם איכות (Qulity Factor). מקדם זה מבטא את הנזק שגורמת הקרינה לגוף החי. להלן המקדמים: קרינת X, גמה ובטה, המקדם הוא 1. קרינת אלפה המקדם הוא 20. קרינת ניוטרונים המקדם הוא 10.
לפי הטבלה הזאת את צודקת, קרינת אלפה היא המזיקה ביותר. אבל קרינת אלפה היא הפחות חדירה מבין כל הקרינות האלו, הטוח שלה באויר הוא בערך שני ס"מ. בריקמה הטוח הוא עד 10 מיקרון. לפיכך הסיכוי שקרינת אלפה תחדור לגוף הוא נמוך אלא אם כן אנחנו נמצאים בחדר מכיל רדון שאותו אנחנו נושמים ואז הראות נחשפות לקרינת אלפה. אפשרות אחרת היא שהאוכל שאדם אוכל הזדהם בחומר פולט אלפה . החומר נכנס לגוף ופולט אלפה אם במערכת העיכול או במקום אחר אליו יגיע לאחר עיכול האוכל. דרך אחרת להחדרת פולטי אלפה לגוף היא זדונית כמו שנירצח המרגל הרוסי בלונדון ע"י כך שהחדירו לו לגוף (נדמה לי דרך האוכל) חומר שנקרא פולוניום שהוא פולט אלפה.
קרינת בטה אינה חדירה והיא אולי הפחות מסוכנת. גם אם תחדור לגוף הנזק שלה מועט.
קרינות X וגמה חדירות מאוד אבל הנזק שלהן לא גבוה כל כך. החדירות שלהן עושה אותן למסוכנות.
קרינה ניוטרונים חדירה גם היא וגם גורמת נזק. אין הרבה אפשרויות להחשף לקרינת ניוטרונים אלא אם כן עובדים עם חומר פולט ניוטרונים או בכור גרעיני. אפשר אולי להגיד שקרינת ניוטרונים היא המסוכנת ביותר.
אני לא יודע אם האינפורמציה לעיל עוזרת לענות על השאלה איזו קרינה מסוכנת יותר. אולי זה רק מגדיל את הבילבול. מצטער.
בברכה,
פרופ' גד שני
הנדסה ביורפואית
אוניברסיטת בן גוריון