בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     אקלים
     ארכיאולוגיה
     ביוטכנולוגיה
     ביוכימיה
     ביולוגיה
     ביולוגיה
     ביולוגיה
     גנטיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     וטרינרי
     חינוך
     כימיה
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     מיקרוביולוגיה
     מנהל עסקים
     פסיכולוגיה
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
שאלה מספר 4481 - מה ההבדל בין חשמל המופק מתא סולארי לבין חשמל רגיל? תאריך: 02/05/2010
תחומי דעת:  כימיה  , פיזיקה  , מוט"ב  
היות ומדובר הרבה מאד על חווה סולארית ועל החשמל שניתן להפיק ממנה, ברצוני לשאול על ההבדלים בין השיטות השונות ועל השווה בינהם.
תשובה מאת: פרופ' גד שני
   

שלום יפית,

כשמדברים על
חשמל מדברים על מתח חשמלי וזרם חשמלי. זרם חשמלי הוא תנועה של אלקטרונים בתוך מוליך.
מתח חשמלי הוא הבדל פוטנציאלים בין שתי נקודות שאחת נמצאת בפוטנציאל גבוהה מהשניה (מכילה יותר מטען). הבדל הפוטנציאלים בין שתי הנקודות גורם לכך שיזרום זרם בינהן (תלוי בתנאים השוררים במערכת). עד כאן לא דובר על איך מיצרים פוטנציאל חשמלי שיגרום לזרם לזרום.

קיימות מספר שיטות ליצר מתח וזרם חשמלי. השיטה המקובלת ביותר היא בעזרת גנרטור שבו מנוע מכני מסובב גנרטור חשמלי הבנוי מסליל של חוטי נחושת ומגנט. כאשר חוט נחושת (מוליך) חוצה קווי כח של שדה מגנטי יזרום בו זרם. בדרך כלל יש לסגור מעגל כדי שהזרם יזרום. כאמור הזרם הוא תנועה של אלקטרונים.
דרך שניה לאסוף אלקטרונים ולגרום להם לנוע היא בעזרת ראקציה כימית, מה שמוכר כסוללה. בתוך הסוללה מתרחשת תגובה כימית שגורמת לאלקטרונים לעבור מאלקטרודה אחת לאלקטרודה שניה, להצטבר שם ולגרום להבדל פוטנציאלים בין האלקטרודות. אם סוגרים מעגל יזרום בו זרם חשמלי.
הדרך השלישית ליצור זרם חשמלי כלומר לאסוף אלקטרונים היא בעזרת גביש מוצק ואור. מבלי להיכנס למבנה הגביש ורמות האלקטרונים שבו, בתנאים מתאימים כאשר אור השמש פוגע בגביש הבנוי לכך (תא סולרי), אנרגית אור השמש נמסרת לאלקטרונים שבגביש והם עוברים לרמה שמאפשרת להם, ע"י סגירת מעגל חשמלי, לנוע בתוך מוליך. כלומר אנרגית השמש עושה את מה שעושים השדה מגנטי והכח המכני בגנרטור והראקציה הכימית בסוללה - מוציאה אלקטרונים ממסלולם בגביש ומאפשרת להם לזרום במעגל חשמלי סגור לניצול המשתמש.

מכל האמור לעיל יש להבין שאין הבדל בין חשמל כזה או חשמל אחר, חשמל הוא מתח וזרם חשמליים. ההבדל הוא רק באופן שבו גורמים לאלקטרונים שנמצאים סביב אטומים ומולקולות, לנוע בתוך מוליך חשמלי במעגל סגור.

לגבי חווה סולרית, כמות האנרגיה שמגיעה אלינו מהשמש איננה גדולה - קילוואט למטר מרובע. יעילות הפיכת אנרגית השמש לאנרגיה חשמלית היא עשרה % לכן צריך שטחים גדולים של קולטי אנרגית שמש כדי לקבל כמות מספיקה של אנרגיה חשמלית (10מ"ר לקילווט).

בברכה,

פרופ' גד שני
הנדסה ביורפואית
אוניברסיטת בן גוריון
הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
תגובות      [ הוסף תגובה ]
 
1 תודה
מאת: יפית      6/5/2010