בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     אקלים
     ארכיאולוגיה
     ביוטכנולוגיה
     ביוכימיה
     ביולוגיה
     ביולוגיה
     ביולוגיה
     גנטיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     וטרינרי
     חינוך
     כימיה
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     מיקרוביולוגיה
     מנהל עסקים
     פסיכולוגיה
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
שאלה מספר 4935 - כיצד בונים עמוד חשמל? מדוע כשמכניסים את התקע לשקע נוצר זרם? תאריך: 15/05/2011
תחומי דעת:  פיזיקה  , מדעי הסביבה  , הנדסה  
אנו עוסקים בנושא החשמל ואת הילדים מעסיקה השאלה אייך בונים את הדבר ה"ענק" הזה ומה תפקיד עמוד זה?

בקשר לשאלה השניה הילדים הוסיפו ושאלו מדוע כשמכניסים את התקע לשקע רואים גיצי אש?

אשמח לתשובה ברמת הילדים ואם יש נסויים שיכולים להמחיש את התשובות.
תשובה מאת: פרופ' גד שני
   


עמוד חשמל: ישנם מספר סוגים של עמוד חשמל. עמוד חשמל מעץ - כורתים עץ גבוהה מספיק ומקציעים אותו כך שיהיה גליל ישר וארוך. בקצהו העליון מחברים ווים ועליהם מבודדים מחרסינה שאליהם מחברים את החוטים.

עמוד הבנוי כמו מגדל (מגדל אייפל) - העמוד מורכב מחתיכות ברזל בעל פרופיל של זווית ישרה (נקרא ברזל זווית). חותכים חתיכות באורכים מתאימים לפי תכנית. ישנם ארבעה מוטות מרכזיים ארוכים ובינהם מחברים את ברזלי הזווית הקצרים שמחזיקים אותם. חיבורים אלו יכולים להיות ע"י ריתוך או ע" ברגים. העמוד בבסיסו הוא רחב, בעל 4 רגלים מוצקות מחוברות לאדמה ובחלקו העליון צר. על החלק הצר למעלה מרכיבים זרועות שגם הן עשויות מאותם ברזלי זווית. הזרועות האלו מחזיקות את חוטי החשמל בעזרת מבודדי חרסינה. את העמודים הענקיים בונים כאשר הם מונחים על הקרקע. לאחר שגומרים לבנות את העמוד מביאים אותו למקום שרוצים להעמיד אותו ומעמידים אותו בעזרת מנוף מתאים.

ישנם גם עמודים דמויי צינור רחב בבסיסו וצר למעלה. הצינורות האלו עשויים פח עבה מכופף לצורה שתתן צורה של העמוד.

תפקיד העמוד להרחיק את חוטי החשמל מבני אדם ובעלי חיים שיכולים להפגע אם יבואו במגע עם החוטים.


למה יש זרם חשמלי: כל מערכת חשמלית בנויה ממקור מתח, אם זה סוללה חשמלית פשוטה שקונים בחנות ומשתמשים למכשירים שונים, או גנרטור (מחולל) הנמצא בתחנות כוח המייצרות חשמל. לכל מקור מתח כזה יש שני קטבים, חיובי ושלילי. מקור המתח הזה הוא בעל כח לדחוף זרם חשמלי. אם סוגרים את המעגל כלומר מחברים בין הקוטב החיובי לקוטב השלילי בעזרת חוט מוליך חשמל יזרום זרם במעגל. בדרך כלל מחברים "צרכן" כלשהו במעגל החשמלי כמו מנורה, כאשר המעגל סגור, כלומר יש חיבור רצוף בין הקטבים של הסוללה, יזרום זרם במעגל (בגלל הכח הדוחף של הסוללה) והמנורה תאיר.


לגבי הניצוץ שרואים כאשר מחברים או מנתקים את החשמל (פותחים או סוגרים מעגל חשמלי)- כאשר מוציאים את התקע מהשקע או מכניסים אותו, ישנו רגע ממש לפני שנוצר המגע בין שני הקטבים, שהמרחק בין שני החלקים התקע והשקע, הוא קטן מאד והכח החשמלי שבין הקטבים יכול לפרוץ את האויר ויזרום זרם דרך האויר במרחק הקטן הזה (למרות שהאויר הוא מבודד חשמלי). כאשר זה קורה, האויר (אטומי האויר) הופכים לטעוני חשמל והם פולטים אור.


אפשר להמחיש לילדים את פעולת המעגל החשמלי, זה נעשה בשעורי טבע או חוגים למדע בבתי הספר. קונים סוללה פשוטה בחנות, קונים גם מחזיק או בית סוללה עם אפשרות חיבור חוטים, קונים מנורה מתאימה עם בית מנורה, מפסק (מתג), חוטים ומחברים את המעגל ע"י העברת חוט מקוטב אחד של הסוללה למפסיק, מהמפסיק למנורה ומהמנורה לקוטב השני של הסוללה. כאשר סוגרים את המפסק יזרום זרם במעגל והמנורה תדלוק. אולי אפשר לראות נצוצות בחיבור וניתוק הסוללה אם כי סוללה קטנה לא מספקת מספיק כח
חשמלי לשם כך. לא רצוי לשחק עם התקע והשקע שבקיר כדי לראות ניצוצות או לכל מטרה אחרת. זה מסוכן.



בברכה,


פרופ' גד שני
הנדסה ביורפואית
אוניברסיטת בן גוריון

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות