שלום רב.
תנועה (ומהירות) היא אכן מושג יחסי, ובעלת משמעות רק כאשר מוגדר ביחס למה היא נמדדת או ליתר דיוק, באיזו מערכת ייחוס מתוארת התנועה. ניתן לקבוע מערכת ייחוס באופן שרירותי, אך בדרך כלל
תבחר מערכת המבליטה היבט רצוי של הבעיה, או כזו המקלה לנתח את ההתרחשות. דוגמאות למערכות ייחוס כאלה הן מערכת הצופה (מערכת המעבדה) בה מיקומי הגופים ותנועתם מתוארת ביחס לצופה חיצוני (ולמכשירי המדידה שלו), מערכת החלקיק, בה ראשית הצירים מצומדת לאחד הגופים הנדונים, ומערכת מרכז המסה בה ראשית הצירים קבועה במרכז המסה של אוסף הגופים.
נשים לב כי במערכת דו-גופית בה תנועות הגופים הן תוצאה של הכוחות ההדדיים שהם מפעילים ומסת האחד זניחה יחסית לזו של השני, טבעי יותר להתייחס כאילו הגוף הקטן נע לכיוון הגוף המאסיבי, כלומר לבחור מערכת יחוס המצומדת לגוף המסיבי. בקירוב טוב, זוהי גם מערכת מרכז המסה. הדבר נכון גם באופן כללי, במערכת רב-גופית בה מסת הגוף הנדון זניחה ביחס למסת המערכת. מקרה זה נכון לגבי תנועת שביל החלב עליה ששאלת.
בסקאלת מרחק על-גלקטית, התנועות היחסיות בין הגלקסיות נובעות בעיקר מהתפשטותו של היקום מאז המפץ הגדול. לצופה בכדור הארץ, התפשטות היקום מתבטאת בכך שגלקסיות מתרחקות מאיתנו במהירות המתכונתית למרחקן (חוק האבל, Hubble's law). חוק האבל חל רק על עצמים שאינם קשורים כבידתית. רכיבי תנועה של גלקסיה אשר אינם מתאימים לחוק האבל נקראים תנועה מוזרה (peculiar motion), והם מוסברים במשיכה על ידי גופים הקשורים כבידתית לאותה גלקסיה. במקרה של שביל החלב קיימים מספר רכיבים כאלה. הראשון הוא ההתקרבות ההדדית של שביל החלב וגלקסיה אנדרומדה, במהירות של כ-120 ק"מ בשניה. השני הוא תנועתה של הקבוצה המקומית (Local Group, צביר גלקסיות המכיל כ-50 גלקסיות הקשורות זו לזו כבידתית, וכולל את אנדרומדה, ואת שביל החלב בפרט) לכיוון מרכז צביר העל בתולה (Virgo Supercluster). השלישי הוא תנועה (כחלק מהקבוצה המקומית ומצביר העל בתולה) לכיוון המושך הגדול (Great Attractor) במהירות כ-630 ק"מ בשניה.
בברכה
דר' יפתח לפקין
אלתא מערכות
יפתח ליפקין
אסטרונומיה
אוניברסיטת תל אביב