בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     אקלים
     ארכיאולוגיה
     ביוטכנולוגיה
     ביוכימיה
     ביולוגיה
     ביולוגיה
     ביולוגיה
     גנטיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     וטרינרי
     חינוך
     כימיה
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     מיקרוביולוגיה
     מנהל עסקים
     פסיכולוגיה
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
שאלה מספר 5265 - חומרים מעכבי נביטה בעגבניה תאריך: 26/09/2011
תחומי דעת:  בוטניקה [ ביולוגיה ]  , ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית [ ביולוגיה ]  , מזרע לזרע [ ביולוגיה - 1 ]  , הזנה בצמחים ובבעלי חיים [ ביולוגיה - 1 ]  , ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר [ ביולוגיה - 1 ]  

לאחר חיפוש ברשת גילינו שבעגבניה ישנם חומרים מעכבי נביטה.


מתוך עיון ב"שאלות ותשובות" שבאתר זה הבנו כי עדיין לא נענתה השאלה "מהו החומר מעכב הנביטה שבעגבניה וכיצד הוא מעכב נביטה של זרעים שונים.


נשמח אם מישהו יוכל לענות לנו על שאלות אלה כדי שנוכל להתקדם בעבודת הביוחקר שלנו.


תודה רבה, דניאל ורועי.

תשובה מאת: פרופ' חיים קיגל
   


הנביטה של זרעים מעוכבת בפירות עסיסיים (כגון עגבניה) למרות זמינות מים לנביטה. העיכוב לא נובע בהכרח מנוכחות תרכובות מעכבות בעסיס של הפרי. כנראה שבעגבניה, העיכוב נגרם מריכוז גבוה של מומסים (עיכוב אוסמוטי) ואולי רמת חמצן נמוכה בתוך הפרי. קיימים אלפי מינים עם פירות עסיסיים ולכן קיים מגוון מנגנוני עיכוב נביטה. למשל: קליפות זרע בלתי חדירות למים (הרבה דלועיים).


בסיכום: התנאים בתוך הפרי מורכבים וקשה לשחזר אותם.


בניסויים פשוטי לתלמידים נהוג להנביט הזרעים במיץ העגבניה. מתקבלים תוצאות מנוגדות, כי לרוב מוהלים את המיץ המים וריכוז המומסים ו.או מעכבים קטן. בנוסף הזרעים חשופים ליותר לחמצן. מצד שני, בזמן הניסוי עלולים להתפתח פטריות על עסיס העגבניה, והן המעכבות נביטה. לכן רצוי למנוע התפתחותם על ידי עיקור העסיס האוטוקלין, UV וכיוב.


ההיפוטזה פשוטה אך הוכחה ניסויית מורכבת. זו דרך המדע. בהצלחה


חיים


פרופ' חיים קיגל
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות