הנביטה של זרעים מעוכבת בפירות עסיסיים (כגון עגבניה) למרות זמינות מים לנביטה. העיכוב לא נובע בהכרח מנוכחות תרכובות מעכבות בעסיס של הפרי. כנראה שבעגבניה, העיכוב נגרם מריכוז גבוה של מומסים (עיכוב אוסמוטי) ואולי רמת חמצן נמוכה בתוך הפרי. קיימים אלפי מינים עם פירות עסיסיים ולכן קיים מגוון מנגנוני עיכוב נביטה. למשל: קליפות זרע בלתי חדירות למים (הרבה דלועיים).
בסיכום: התנאים בתוך הפרי מורכבים וקשה לשחזר אותם.
בניסויים פשוטי לתלמידים נהוג להנביט הזרעים במיץ העגבניה. מתקבלים תוצאות מנוגדות, כי לרוב מוהלים את המיץ המים וריכוז המומסים ו.או מעכבים קטן. בנוסף הזרעים חשופים ליותר לחמצן. מצד שני, בזמן הניסוי עלולים להתפתח פטריות על עסיס העגבניה, והן המעכבות נביטה. לכן רצוי למנוע התפתחותם על ידי עיקור העסיס האוטוקלין, UV וכיוב.
ההיפוטזה פשוטה אך הוכחה ניסויית מורכבת. זו דרך המדע. בהצלחה
חיים
פרופ' חיים קיגל
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית